Dunga, demis din funcţia de selecţioner al Braziliei după eşecul de la Copa America 2016

 
David Petre
27 iunie 2016Dunga, Brazilia
Dunga, Brazilia

Federaţia Braziliană de Fotbal a decis să renunţe la serviciile lui Dunga în postul de selecţioner după ce naţionala Selecao a piedut cu 1-0 meciul cu Peru şi a fost eliminată încă din faza grupelor la Copa America 2016. Alături de tehnician au fost demişi toţi membrii staffului tehnic, în frunte cu Gilmar Rinaldi, coordonatorul echipelor naţionale ale Braziliei la toate nivelurile de vârstă.

Conform unui comunicat oferit de Federaţia ce îşi are sediul la Rio de Janeiro, „CBF [Confederação Brasileira de Futebol] a început deja procesul de a numi un noul staff tehnic în fruntea fotbalului brazilian”, iar presa consideră că cele mai mare şanse le are Tite (pe numele complet Adenor Leonardo Bachi), tehnicianul formaţiei Corinthians.

Dunga îşi încheie al doilea mandat de selecţioner al Braziliei. Prima sa aventură a început în 2006 şi a durat până la finalul Campionatului Mondial 2014, competiţie în care naţionala Selecao a fost eliminată încă din sferturile de finală de Olanda. În schimb, cu Dunga la conducere, Brazilia a cucerit Copa America în 2007, ediţie desfăşurată în Venezuela.

Fost campion mondial ca jucător în 1994, Dunga a fost rechemat la echipa naţională să stabilizeze o corabie aflată în derivă după eliminarea ruşinoasă în faţa Germaniei, scor 1-7 în semifinalele Mondialul organizat chiar de Brazilia. Dunga a revenit cu cunoscutul său stil defensiv, iar echipa nu a reuşit să impresioneze, fiind eliminată vara trecută în sferturile de finală ale Copei America. Dacă această contraperformanţă i-a fost trecută cu vederea, debutul greoi al Braziliei în campania de calificare pentru Campionatul Mondial 2018 a ridicat semne de întrebare, iar eliminarea prematură la Copa America Centenario i-a fost fatală.

Actualmente naţionala Selecao se află doar pe locul 6 în grupa preliminară sud-americană pentru Campionatul Mondial 2018, de unde se califică direct doar primele patru echipe, iar formaţia de pe locul 5 merge la baraj.