Gerardo Martino şi-a dat demisia din funcţia de selecţioner al Argentinei pe fondul crizei în care se află Federaţia

 
David Petre
5 iulie 2016

Gerardo Martino şi-a dat demisia din funcţia de selecţioner al Argentinei după ce nu i s-au pus la dispoziţie jucători pentru Jocurile Olimpice 2016.Gerardo Martino
Gerardo Martino

La nouă zile după ce Argentina a pierdut la penalty-uri a doua finală consecutivă de Copa America, selecţionerul Gerardo „Tata” Martino şi-a prezentat demisia în urma unei reuniuni cu conducerea federaţiei. Conform presei, motivul principal ar fi criza instituţională cu care se confruntă forul de la Buenos Aires, declanşată de faptul că tehnicianul nu are suficienţi jucători pentru participarea la Jocurile Olimpice care vor avea loc în această vară la Rio de Janeiro.

Cu o lună înaintea startului competiţiei, cluburi importante precum Independiente, River Plate şi Rosario Central refuză să elibereze jucătorii pentru Olimpiadă, o mare problemă în condiţiile în care Argentina nu poate conta nici pe jucătorii care evoluează în Europa, într-un moment în care s-ar afla în plină campanie de pregătire pentru noul sezon.

În aceste condiţii Gerardo Werthein, preşedintele Comitetului Olimpic Argntinian, a declarat în urmă cu câteva zile că „sunt 50% şanse ca echipa naţională de fotbal să nu se prezinte la Jocurile Olimpice”. Doar 12 jucători au confirmat prezenţa la Rio, motiv pentru care reunirea lotului a fost deocamdată amânată, situaţie considerată inacceptabilă de către selecţioner.

Federaţia se află în momentul de faţă sub investigaţie FIFA şi în mare degringoladă după ce vicepreşedintele Julio Grondona a murit în 2014 iar actualul preşedinte, Luis Segura, a fost acuzat de fraudă în cazul vânzării drepturilor tv ale meciurilor din primele două divizii ale campionatului intern. Luna trecută, FIFA a numit un „comitet de normalizare” care să rezolve problemele de zi cu zi ale forului argentinian şi care are obligaţia să organizeze noi alegeri până cel mai târziu în iulie 2017.

Nu este singura problemă a federaţiei de la Buenos Aires. Retragerea lui Lionel Messi de la echipa naţională a scos oamenii pe străzi, iar alţi jucători importanţi precum Kun Aguero au declarat că, dacă starul Barcelonei nu va reveni asupra deciziei, îi vor urma exemplul.

Gerardo Martino a preluat funcţia în 2014, după finala Campionatului Mondial pierdută de Argentina în prelungiri în faţa Germaniei. Bilanţul său în aproape doi ani de mandat este de 19 victorii, 7 remize şi 3 înfrângeri. Cu fostul antrenor al Barcelonei pe banca tehnică, Argentina a atins două finale consecutive de Copa America, ambele pierdute la loviturile de departajare în faţa naţionalei statului Chile.