România – Muntenegru 1-1. Selecţioner nou, aceleaşi metehne

 
David Petre
5 septembrie 2016

România şi Muntenegru au remizat la Cluj, scor 1-1, în primul meci din campania de calificare la Campionatul Mondial de Fotbal 2018.România - Muntenegru1 1-1, preliminarii CM 2018
România - Muntenegru1 1-1, preliminarii CM 2018

Debutul lui Christoph Daum pe banca tehnică a naţionalei României nu a adus progresul dorit. Tehnicianul german avertizase ca nu trebuie să ne aşteptăm peste noapte la o schimbare radicală a jocului, lucru firesc după o scurtă perioadă de pregătire în care echipa nu a beneficiat de vreun amical, însă acest lucru nu poate estompa starea generală de dezamăgire după primul joc al tricolorilor în campania de calificare la Campionatul Mondial 2018. România se putea impune graţie unui penalty primit cadou în prelungirile jocului, însă nu ar fi meritat să câştige în faţa Muntenegrului, echipă bine aşezată în teren şi arţăgoasă, însă fără mari pretenţii. La noi s-a schimbat selecţionerul, dar deocamdată avem parte de acelaşi joc tern, acelaşi ritm redus, aceeaşi lipsă de idei a oamenilor de atac şi aceeaşi incapacitate de a crea ocazii.

Un alt lucru constant în jurul naţionalei României este nivelul pretenţiilor. Noul selecţioner are un contract pe doar doi ani şi obiectivul de a duce echipa la Campionatul Mondial, însă nimic din situaţia actuală a fotbalului românesc nu justifică ideea că naţionala noastră ar merita să ajungă la petrecerea granzilor. Probabil cel mai important lucru care rămâne după meciul cu Muntenegru este posibilitatea de a învăţa ceva din lecţia de modestie pe care ne-au predat-o adversarii, veniţi la Cluj conştienţi că pornesc cu şansa a patra în grupă şi fără să pretindă că se apropie de valoarea Germaniei sau Argentinei. Totuşi, declaraţiile de la finalul jocului nu lasă să se întrevadă că lecţia a fost asimilată, jucătorii şi oficialii federali fiind de părere că România a făcut un joc bun, ceea ce nu a fost cazul.

Chistoph Daum are partea sa de vină. Experimentul său cu Bicfalvi titular nu a fost reuşit, apoi a întârziat prea mult schimbările, deşi banca îi oferea variante suficiente pentru jocul de atac. Linia de trei jucători din spatele vârfului împins a reuşit arareori să mişte satisfăcător balonul, totuşi Bicfalvi a rămas pe teren până în minutul 75, Bogdan Stancu a fost schimbat mai mult formal în minutul 90, iar Florin Andone (aprig în duelurile fizice cu fundaşii adverşi dar modest cu fotbalul) a rămas pe teren timp de 70 minute. Integralist în compartimentul ofensiv a fost Nicolae Stanciu, omul execuţiilor fabuloase, dar care nu pare să se simtă la fel de confortabil şi în postura coordonatorului de joc. O pasă de calitate pentru Florin Andone în prima repriză şi pătrunderea de la golul de 1-0 sunt singurele acţiuni prin care fostul stelist s-a remarcat în jocul colectiv, în rest e ieşit în evidenţă doar printr-o lovitură liberă bună în partea a doua, printr-o multitudine de cornere irosite şi prin execuţia lamentabilă a penalty-ului din final.

Câştigul României după primul joc din campania pentru Mondialul din 2018 este Romeo Benzar. Tânărul jucător al Viitorului Constanţa a avut urcări bune în atac şi câteva centrări de calitate şi promite să fie o soluţie pe termen lung la echipa naţională. Probabil evoluţia sau ar fi fost şi mai apreciată dacă ar fi avut cu cine să combine în flancul drept sau dacă cei din linia mediană l-ar fi servit măcar o dată la bunele sale demarcări.

O menţiune pozitivă şi pentru celălalt fundaş lateral, Steliano Filip, mai puţin activ pe faza ofensivă dar mereu util în a bloca contraatacurile adeverse după mingile irosite de ai noştri la cele zece lovituri de colţ. Altfel, apărarea României nu a avut un meci bun, cuplul Moţi – Grigore fiind de mai multe ori depăşit de situaţie, aşa cum s-a întâmplat şi la faza fixă din care oaspeţii au egalat la unu. În schimb portarul Pantilimon s-a remarcat cu o ieşire promptă şi o deposedare de mare libero în minutul 6, când muntenegrenii erau în poziţie iminentă de gol.

România a avut o singură mare ocazie în prima repriză, când o pasă rafinată a lui Stanciu l-a adus pe Andone în faţa portarului dar finalizarea nu a fost reuşită. Golul a venit târziu şi mai mult întâmplător, într-un moment în care ideea unei remize albe era clar conturată: Stanciu a găsit culoar de pătrundere după o minge respinsă neglijent de apărarea muntenegreană, a scos mingea în centrul careului şi Adi Popa a punctat fără probleme pentru 1-0.

Egalarea a venit însă imediat: Săpunaru a oferit uşor o lovitură liberă, Moţi a fost învins în duelul aerian şi Jovetic a reluat imparabil cu capul pentru 1-1. România a primit totuşi şansa nesperată a victoriei, după ce noul intrat Keseru a fost lovit dur în faţă şi arbitrul a dictat penalty. În lipsa lui Stancu, Nicolae Stanciu şi-a asumat responsabilitatea executării şi a trimis mingea în înaltul tribunei, irosind două puncte ce se pot dovedi importante în economia calificării, dar făcând dreptate unui meci în care ai noştri cu au fost cu nimic mai buni decât adversarul.

Danemarca este singura echipă cu victorie în prima etapă a preliminariilor în grupa României şi, deci, primul lider. Pentru naţionala noastră urmează jocul din Armenia pe 8 octombrie, într-o zi în care mai sunt programate jocurile Polonia – Danemarca şi Muntenegru – Kazakhstan.