Tite, noul selecţioner al Braziliei: „Calificarea la Mondialul 2018 este în pericol!”

 
David Petre
30 iunie 2016Tite, Brazilia
Tite, Brazilia

Federaţia Braziliană de Fotbal a confirmat previziunile presei şi l-a numit pe Adenor Leonardo Bacchi (cunoscut în lumea fotbalului drept „Tite”) în funcţia de selecţioner. Noul tehnician al naţionalei care are în palmares cinci titluri mondiale a fost prezentat în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Rio de Janeiro.

„Am fost însărcinat să preiau naţionala Braziliei şi, în opinia mea, cel mai bun mod de a mă achita de această sarcină este să aplic principiile care m-au ghidat în viaţă şi în carieră: transparenţă, democratizare, excelenţă şi modernism”, a declarat noul selecţioner.

„Obiectivul este să calificăm echipa la Cupa Mondială din 2018. Este un obiectiv realizabil şi vom munci cu toată seriozitatea pentru ca el să devină realitate. Trebuie însă să acceptăm din start că există riscul să nu ajungem acolo. Cei care nu înţeleg acest lucru trăiesc o iluzie şi ar fi bine să punem lucrurile la punct încă de la început. Vom face schimbările necesare şi avem încredere că echipa va merge pe drumul cel bun, dar toată lumea trebuie să înţeleagă că nu este o sarcină uşoară şi nu există garanţii”.

Recunoscut pentru caracterul său integru, pentru profesionalism şi pentru relaţia sinceră şi directă cu fotbaliştii, Tite a fost de mai multe ori în cărţi pentru preluarea naţionalei Braziliei dar este pentru prima oară când acest lucru se întâmplă. Este un antrenor care preferă un joc pragmatic şi construieşte echipe de jos, începând cu acoperirea posturilor defensive. Spre deosebire de Dunga este însă conştient că publicul brazilian preferă fotbalul spectaculos, astfel că, de-a lungul anilor, a încercat să „fure” diverse aspecte ale jocului de la cât mai mulţi antrenori, printre care Carlos Bianchi, Arsene Wenger şi Carlo Ancelotti.

Tite ajunge la naţionala Braziliei în cel mai bun moment al carierei sale de antrenor, după ce a câştigat în 2015 un al doilea titlu în Campeonato Brasileiro cu echipa Corinthians. Pe banca acesteia a câştigat şi două trofee majore în 2012, Copa Libertadores şi Campionatul Mondial al Cluburilor, cel din urmă după o finală cu Chelsea (scor 1-0).

În momentul numirii lui Tite în postul de selecţioner, Brazilia se află în afara locurilor de calificare la Campionatul Mondial 2018. Multipla campioană a lumii ocupă poziţia a şasea în grupa sud-americană cu 9 puncte după şase meciuri, în spatele Uruguayului (13 puncte), Ecuadorului (13), Argentinei (11), Chile (10) şi Columbiei (10).

Următorul meci al Braziliei în preliminariile Campionatului Mondial este programat pe 1 septembrie în Ecuador.